Menu
Menu
Your Cart

In gebruik nemen van de zuurstofconcentrator

Plaats de zuurstofconcentrator op een afstand van 0,30 tot 0,60 m van de muur en meubels. Het apparaat moet zuurstof aanzuigen en uitlaatgassen afvoeren, dus het heeft veel ruimte nodig. Zorg ervoor dat de ruimte eromheen onbelemmerd is.
 
- De zuurstofconcentrator heeft niet alleen ruimte nodig voor de luchtcirculatie, maar wordt ook erg heet, waardoor er brandgevaar kan ontstaan als hij in de buurt staat van voorwerpen zoals meubels of gordijnen

Sluit uw bevochtigingsfles aan als er een voorgeschreven is. Steek de schroefdop van uw bevochtigingsfles in de uitlaat van uw zuurstofconcentrator. Draai je fles langzaam tot hij goed vastzit aan de machine.
 
- De plaats van je uitlaat zal variëren afhankelijk van je model, dus je zult de handleiding moeten raadplegen die bij je machine is geleverd. In veel gevallen bevindt de uitlaat zich aan de zijkant van de machine, vlakbij de draaiknoppen.

- Gebruik altijd gedestilleerd of gefilterd water in uw luchtbevochtigingsfles. Schroef de dop boven op de fles los en vul de fles met water. Schroef de dop er weer op voordat u de fles op uw zuurstofconcentrator bevestigt. Ververs het water elke keer dat u het apparaat gebruikt.

- U krijgt waarschijnlijk een bevochtigingsfles voorgeschreven als uw arts u een zuurstofdebiet van meer dan 2-3 liter per minuut (LPM) voorschrijft.

-Bevestig uw zuurstofslang aan de bevochtigingsfles of aan een adapter. Als u een bevochtigingsfles gebruikt, ziet u een poort op de fles. Dit is waar je je zuurstofslang insteekt. Als u geen bevochtigingsfles gebruikt, gebruikt u een zuurstofadapter, ook wel kerstboomadapter genoemd, om uw slangen aan te sluiten. Het ziet eruit als een kleine trechter, met een groot uiteinde en een puntig uiteinde.
 
- De zuurstofadapter past in de uitlaat van je machine die je normaal zou gebruiken voor een bevochtigingsfles. Je hoeft alleen maar de grotere kant van de adapter in de uitlaat te steken. In de meeste gevallen zul je de adapter gewoon in de uitlaat duwen. Als u problemen ondervindt, raadpleeg dan de handleiding die bij uw machine is geleverd.

-Zorg ervoor dat uw luchtfilter op zijn plaats zit. Uw zuurstofconcentrator heeft een luchtinlaatfilter die deeltjes en allergenen uit de lucht verwijdert. Het moet zich aan de zijkant van uw apparaat bevinden. Bij gelegenheid zou je het filter kunnen verwijderen of vervangen, dus controleer altijd dubbel of het er is voordat je je machine aanzet.
 
- Je moet het filter eenmaal per week van de achterkant of zijkant van je zuurstofconcentrator verwijderen. Was het in warm water en knijp vervolgens het overtollige water eruit. Dep het af met een schone handdoek voordat je het terugplaatst in je machine.

Start je zuurstofconcentrator ten minste 15-20 minuten voordat je hem gebruikt. Het duurt even voordat uw zuurstofconcentrator de juiste concentratie lucht begint te produceren. Dat betekent dat je het een tijdje aan moet hebben staan voordat je begint met het inademen van de lucht die de machine produceert. Plan dienovereenkomstig.
 
- Om precies te bepalen hoeveel tijd je apparaat aan moet staan voordat de zuurstofconcentratie correct is, volg je de instructies op je model of de aanwijzingen van je arts
Steek de stekker in een geaard stopcontact dat niet in gebruik is. Uw zuurstofconcentrator zou het enige item moeten zijn dat op dat stopcontact is aangesloten, aangezien het veel stroom zal verbruiken. Als je stopcontact niet geaard is, is het veilig om een adapter te gebruiken.

- Een geaard stopcontact zal 3 pinnen hebben in plaats van 2. Sommige oudere stopcontacten hebben alleen gaten voor de typische naast elkaar liggende pinnen op een elektrisch snoer, maar je zuurstofconcentrator zal een derde ronde pin op de stekker hebben.

- Gebruik geen verlengsnoer, omdat dit brandgevaar oplevert.

Zet de aan/uit-knop in de "aan" positie. De schakelaar zou moeten gelabeld zijn als "on/off", maar het kan ook gelabeld zijn als "start". De lampjes zullen gaan branden en je zult het geluid kunnen horen van lucht die wordt aangezogen en losgelaten.

- Zorg ervoor dat het apparaat in de "uit" stand staat voordat je de stekker in het stopcontact steekt. Het kan beschadigd raken als het al "aan" staat.
Luister naar het alarm. Je zuurstofconcentrator zou een alarm moeten laten klinken als hij wordt aangezet. Dit is om ervoor te zorgen dat hij niet per ongeluk wordt aangezet wanneer dat niet de bedoeling is. Na een paar seconden zal het alarm stil worden.
 
- Het alarm zal elke keer afgaan als de zuurstofconcentrator wordt aangezet.
- U zult ook een alarm horen als de stroomtoevoer onderbroken wordt.
Zoek de liter regelknop of schakelaar op uw zuurstofconcentrator. Hoe uw knop eruit ziet kan variëren, maar het zou de hoofdknop of schakelaar op uw apparaat moeten zijn. Het kan gemarkeerd zijn voor liters per minuut (LPM) of niveaus, zoals 1, 2, 3, enz.


- De knop of schakelaar zal waarschijnlijk nummers ernaast hebben, hoewel de exacte markeringen afhankelijk zullen zijn van je model.
- Raadpleeg de handleiding van je machine om er zeker van te zijn dat je de juiste knop of schakelaar gebruikt.
Draai de knop of schakelaar totdat deze op het voorgeschreven nummer staat. Uw arts zal u de juiste hoeveelheid zuurstof voorschrijven. Als je niet zeker weet welke instelling je moet gebruiken, bel dan je arts voor opheldering.
- Het is erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheid zuurstof gebruikt, dus gok niet zomaar

Gebruik niet meer of minder zuurstof dan uw arts heeft voorgeschreven. Het gebruik van de verkeerde zuurstofinstelling kan schadelijk zijn. Volg alle instructies van je arts op!
- Als je denkt dat je niet de juiste hoeveelheid zuurstof krijgt, praat er dan met je arts over. Pas uw zuurstof niet op eigen houtje aan.
Controleer uw slang op knikken of bochten. Deze kunnen de zuurstoftoevoer onderbreken, dus maak ze glad als u ze vindt. Het is prima dat je slangen een beetje kronkelen, zoals in een grote cirkel, zolang de lucht maar vrij kan stromen.


- Als er een knik in zit, krijg je misschien niet alle zuurstof die je nodig hebt. Het kan zijn dat je je slangetje moet vervangen als het niet recht gaat zitten.
Doe je masker over je gezicht voor lage zuurstofniveaus. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn rond de randen van het masker. Plaats de elastische bevestiging op het masker over je hoofd of rond je oren, afhankelijk van de stijl van je masker.

- Verschuif het masker rond totdat het comfortabel aanvoelt.
- Pas het masker aan als het verschuift of los komt te zitten.
Plaats je neuscanule naar boven in je neusgaten voor hoge zuurstofniveaus. Elk uiteinde van de canule moet omhoog buigen in één neusgat. Zodra de uiteinden op hun plaats zitten, lus de buisjes over uw oren. Pas de buisjes onder je kin aan door de buisversteller omhoog of omlaag te schuiven.
- Leg je neuscanule in water om te controleren of ze werken. Let op belletjes die worden veroorzaakt door de lucht die door de buisjes stroomt.
- Stel de buisjes bij tot ze comfortabel zitten zodra je de neuscanule inbrengt.
-    Adem door je masker of neuscanule. Adem in zoals u normaal zou doen en laat de machine uw zuurstof aanvullen. Gebruik de machine zo lang als je arts aanraadt.

Zet de stroom op "uit" als de machine niet in gebruik is. Druk op dezelfde knop die u gebruikt om het apparaat aan te zetten. Het apparaat kan oververhit raken als het aan staat, waardoor er brandgevaar ontstaat. Het is belangrijk om het apparaat niet aan te laten staan als het niet wordt gebruikt.

Vragen neem dan contact met ons op