Menu
Menu
Uw Mandje

Hoe gebruik je een zuurstofconcentrator ?

Plaats het apparaat op een afstand van 0,30 tot 0,60 m van de muur en meubels. Het apparaat moet zuurstof aanzuigen en uitlaatgassen afvoeren, dus het heeft veel ruimte nodig. Zorg ervoor dat de ruimte eromheen vrij is.
 
- De zuurstofconcentrator heeft niet alleen ruimte nodig om de lucht te laten circuleren, maar wordt ook erg heet, wat brandgevaar kan opleveren als hij in de buurt van voorwerpen zoals meubels of gordijnen wordt geplaatst.

- Sluit de fles van uw luchtbevochtiger aan als dat nodig is. Steek de schroefdop van uw fles luchtbevochtiger in de uitlaat van uw zuurstofconcentrator. Draai langzaam aan uw fles totdat deze stevig op het apparaat is aangesloten.
 
- Gebruik altijd gedestilleerd of gefilterd water in de fles van je luchtbevochtiger. Draai de dop bovenop de fles los en vul de fles met water. Schroef de dop er weer op voordat u de fles op uw zuurstofconcentrator bevestigt. Ververs het water elke keer dat u het apparaat gebruikt.

- U krijgt waarschijnlijk een fles met luchtbevochtiger voorgeschreven als uw arts een zuurstofstroom van meer dan 2-3 liter per minuut (LPM) voorschrijft.

-Sluit uw zuurstofslang aan op de fles van de luchtbevochtiger of op een adapter. Als u een fles met luchtbevochtiger gebruikt, ziet u een poort op de fles. Hier breng je de zuurstofslang in. Als je geen fles met luchtbevochtiger gebruikt, gebruik je een zuurstofadapter, ook wel kerstboomadapter genoemd, om je slang aan te sluiten. Het ziet eruit als een kleine trechter, met een groot uiteinde en een puntig uiteinde.
 
- De zuurstofadapter past in de uitgang van je machine die je normaal zou gebruiken voor een luchtbevochtigingsfles. Steek gewoon het grotere uiteinde van de adapter in de uitgang. In de meeste gevallen duwt u de adapter gewoon in de uitlaat. Raadpleeg bij problemen de handleiding van uw machine.

-Zorg ervoor dat uw luchtfilter op zijn plaats zit. Uw zuurstofconcentrator heeft een luchtinlaatfilter dat deeltjes en allergenen uit de lucht verwijdert. Het moet zich aan de zijkant van uw apparaat bevinden. Bij gelegenheid kunt u de filter verwijderen of vervangen, dus controleer altijd dubbel of hij er is voordat u uw apparaat aanzet.
 
- Je moet het filter aan de achterkant of zijkant van je zuurstofconcentrator één keer per week verwijderen. Was het in warm water en knijp dan het overtollige water eruit. Dep het af met een schone handdoek voordat je het terugplaatst in je apparaat.

-Start uw zuurstofconcentrator minstens 15-20 minuten voor gebruik. Het duurt even voordat je zuurstofconcentrator de juiste concentratie lucht begint te produceren. Dat betekent dat je hem een tijdje aan moet hebben staan voordat je de lucht die het apparaat produceert begint in te ademen. Plan dienovereenkomstig.
 
- Om precies te bepalen hoe lang uw apparaat aan moet staan voordat de zuurstofconcentratie correct is, volgt u de instructies op uw model of de aanwijzingen van uw arts.
Steek de stekker in een geaard stopcontact dat niet in gebruik is. Uw zuurstofconcentrator zou het enige apparaat moeten zijn dat op dat stopcontact is aangesloten, omdat het veel stroom verbruikt. Als uw stopcontact niet geaard is, is het veilig om een adapter te gebruiken.

- Sommige oudere stopcontacten hebben alleen gaten voor de typische naast elkaar liggende pinnen op een elektrisch snoer, maar uw zuurstofconcentrator heeft een derde ronde pin op de stekker.

- Gebruik geen verlengsnoer, want dit kan brand veroorzaken.

- Zet de aan/uit-schakelaar in de "aan" positie. Op de schakelaar moet "aan/uit" staan, maar er kan ook "start" op staan. De lampjes gaan branden en u hoort het geluid van lucht die wordt aangezogen en weer wordt afgevoerd.

- Zorg ervoor dat het apparaat in de "uit"-stand staat voordat u de stekker in het stopcontact steekt. Het kan beschadigd raken als het al "aan" staat.
Luister naar het alarm. Uw zuurstofconcentrator moet een alarm laten horen wanneer hij wordt aangezet. Dit is om ervoor te zorgen dat hij niet per ongeluk wordt ingeschakeld wanneer dat niet de bedoeling is. Na een paar seconden zal het alarm stil worden.
 
- Het alarm zal afgaan telkens de zuurstofconcentrator ingeschakeld wordt.

- U hoort ook een alarm als de voeding wordt onderbroken.

- Zoek de literregelknop of schakelaar op uw zuurstofconcentrator. Hoe uw knop eruit ziet kan variëren, maar het zou de belangrijkste knop of schakelaar op uw apparaat moeten zijn. Het kan gemarkeerd zijn voor liters per minuut (LPM) of niveaus, zoals 1, 2, 3, enz.

- De knop of schakelaar heeft waarschijnlijk nummers ernaast, hoewel de exacte markeringen afhangen van je model.

- Raadpleeg de handleiding van je machine om er zeker van te zijn dat je de juiste knop of schakelaar gebruikt.

- Draai aan de knop of schakelaar totdat deze op het voorgeschreven nummer staat. Uw arts zal u de juiste hoeveelheid zuurstof voorschrijven. Als u niet zeker weet welke instelling u moet gebruiken, bel dan uw arts voor uitleg.

- Het is heel belangrijk dat u de juiste hoeveelheid zuurstof gebruikt, dus raad er niet naar.

- Gebruik niet meer of minder zuurstof dan uw arts heeft voorgeschreven. Het gebruik van de verkeerde zuurstofinstelling kan schadelijk zijn. Volg alle instructies van uw arts op!

- Als u denkt dat u niet de juiste hoeveelheid zuurstof krijgt, praat er dan over met uw arts. Pas uw zuurstof niet zelf aan.

- Controleer uw slang op knikken of bochten. Deze kunnen de zuurstoftoevoer onderbreken, dus strijk ze glad als u ze vindt. Het is prima als uw slangen een beetje kronkelen, zoals in een grote cirkel, zolang de lucht maar vrij kan stromen.

- Als er een knik in zit, krijgt u mogelijk niet alle zuurstof die u nodig hebt. Het kan zijn dat je je slangen moet vervangen als ze niet recht zitten.

- Plaats uw masker over uw gezicht bij lage zuurstofniveaus. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn rond de randen van het masker. Plaats de elastische bevestiging op het masker over je hoofd of rond je oren, afhankelijk van het type masker.

- Schuif het masker rond totdat het comfortabel aanvoelt.

- Pas het masker aan als het verschuift of losraakt.

- Plaats de neuscanule in je neusgaten voor hoge zuurstofniveaus. Elk uiteinde van de canule moet omhoog buigen in één neusgat. Zodra de uiteinden op hun plaats zitten, lus je de buisjes over je oren. Pas de buisjes onder uw kin aan door de buisregelaar omhoog of omlaag te schuiven.

- Leg je neuscanules in water om te controleren of ze werken. Kijk of er belletjes ontstaan door de lucht die door de buisjes stroomt.

- Pas de buisjes aan tot ze comfortabel zitten wanneer je de neuscanule inbrengt.

- Adem door je masker of neuscanule. Adem in zoals je normaal zou doen en laat het apparaat je zuurstof aanvullen. Gebruik het apparaat zo lang als uw arts aanbeveelt.

- Zet het apparaat uit als u het niet gebruikt. Druk op dezelfde knop als waarmee u het apparaat aanzet. Het apparaat kan oververhit raken als u het aan laat staan, waardoor brandgevaar ontstaat. Het is belangrijk het apparaat niet ingeschakeld te laten als het niet wordt gebruikt.

Neem contact met ons op als u vragen hebt